Yoga en ontspanning

YOGA IS SAMADHI: ruimte, stilte, licht, vrijheid, ontspanning, harmonie, tevredenheid, vreugde.

Yoga is vooral een oefening voor het denken (de mind). Het maakt je bewust van de spanning en onrust in mind en lichaam. Van daaruit kun je ontspannen, tijdens de les en in je dagelijkse leven.

Yoga is: “niet aangeraakt zijn door de wervelingen in het denken”.
Dan kom je thuis bij je Zelf.
De houding is stabiel en aangenaam.

Deze sutra’s van Patanjali (verzen uit de yogafilosofie) lopen als een rode draad door de yogalessen.

Iedereen kan meedoen, ook bij lichamelijke beperkingen of beperkte conditie. De oefeningen worden waar nodig aangepast. Yoga kan verlichting geven bij fysieke en mentale klachten, maar vooral brengt yoga je “thuis bij jeZelf”.

EEN YOGALES duurt ongeveer 80 minuten en heeft een vast patroon.
Stilte – serie oefeningen vanuit aandacht en een natuurlijk ademritme – ontspanningsoefening – ademoefening (pranayama) – stilte en meditatie. Na de les is er gelegenheid om thee te drinken, na te praten en vragen te stellen. Er worden aanwijzingen gegeven om thuis te oefenen. In de kleine groepen (maximaal 4) is er alle ruimte voor persoonlijke aandacht.

EEN ONTSPANNINGSLES heeft dezelfde filosofie en intentie, maar een andere nadruk. Na een korte serie oefeningen volgt een lange, diepe ontspanning van 30 tot 45 minuten. De les wordt afgesloten met een korte meditatie. Voor zeer diepe ontspaning van lichaam en mind. In veel yogascholen zou dit “yoga nidra” genoemd worden, de Himalaya Traditie is wat terughoudender met de definitie van yoga nidra, vandaar: ontspanningsles.

Praktisch: in de studio zijn matten, kussens, dekens. Neem zelf een grote doek mee om op de mat te leggen. Draag gemakkelijke kleding. Neem geen zware maaltijd kort voor de les. Zet je mobiele telefoon uit.
Yoga is ervaren, je bent van harte uitgenodigd om mee te doen!

Verdieping: kijk op de Workshop en Satsang pagina’s voor meer yoga en meditatie.

Bijdrage: 5 groepslessen (online of in de studio) of 2 privelessen voor €50; je betaalt alleen voor lessen die je ook werkelijk volgt (strippenkaart).

Lestijden:
Yoga: woensdagavond 19.30 – 21.00, doorlopend ook in de schoolvakanties. Prive-lessen of lessen voor een eigen groep zijn in overleg mogelijk op alle dagen van de week.
Ontspanning: ongeveer 1x per 3 weken op donderdagavond, zie agenda pagina.

Elke les is zowel in de studio als online te volgen: maximaal 5 deelnemers per les in de studio.